Cara Nak Buat Dodol Cair
Seumur hidup saya tak pernah melihat orang membuat dodol. Dodol betawi berwarna hitam kecoklatan dengan variasi rasa rasa yang lebih sedikit daripada dodol dari daerah lain.
Cara Cara Masak Dodol Sedap Secara Homemade
2 ons gula pasir.
. Bila teringin buat saja dari rumah. Santan cair sebanyak 500 ml. Campurkan tepung ketan dengan irisan gula merah kemudian masukan santan cair dan beri sedikit garam.
Cara Membuat Dodol Kacang Hijau. Kalau ada dodol yang banyak banyak dalam peti ais sampai tak larat nak makan. Langsung saja simak cara membuat dodol ketan yang legit dan enak di bawah ini ya.
Bila coklat dah cair pastu masukkan sedikiy je minyak jagung. Bahan-bahan pembuatan dodol ketan. Cara-cara membuat Choco Jar.
5 bungkus agar-agar warna putih. Tepung ketan seberat 250 gram. Biarkan gula tadi mencair dan pekat.
Bukan makanan tradisi masyarakat kampung saya menyediakan dodol di musim perayaan. Lihat juga cara membuat Dodol sirang khas Sambas KalBar dan masakan sehari-hari lainnya. 4 Tunggu sampai dodol masak ikut citarasa sendiri dan sedia untuk dibungkus.
1 bungkus agar-agar bubuk. Bertukar tukar selera kata orang kan. Mesti seronok dapat makan dodol panas-panas dekat rumah.
Cara Membuat Dodol Agar. Kalau tak ada plan apa apa lagi apa kata pakat ramai ramai cuba memasak dodol. Lepas ni tak payah susah-susah nak cari dodol cair.
Resep cara membuat dodol teruji. Kalau nak dodol gula melaka gantikan secawan air pandan tu kepada secawan air gula melaka yang telah dicairkan kan. Ambil minyak dari taik minyak yang telah disediakan dan sapu pada daun pisang.
Varian rasa dodol betawi hanya terdiri dari ketan putih ketan hitam dan durian. Busyra tak masukkan pun dalam peti sejuk. Kukus sampai masak lebih kurang 15 hingga 20 minit.
500g mini coco crunch. Resep-resep ini sudah banyak dibuat oleh pengguna lainnya seperti kamu Dibuat oleh 14 orang Dibuat oleh 8. Waduhh cair di mulut.
Resepi coklat rice bubble in. 100 gram gula bisa sesuai dengan selara 1 sendok teh garam. 1 kg tepung ketan.
Mood raya lagi ni. Cara untuk membuat Dodol Pandan yang sangat mudah. Sekali makan mesti nak lagi.
Masin bedengungberdenting - masin nowh. Apa kata kita olah jadi cekodok. 2 kg gula merah diiris halus.
½ sendok makan garam halus. Gunakan kaedah double boil. Masukkan cereal Milo ke dalam balang.
Nak share resepi yang mudah. Banyak jer dodol yang dijual di Pasar Siti Khadijah. Terbelik-belikbijik mata - keadaan orang yang mengecikkan bijik mata supaya orang anggap dia tengah tido.
Arwah ayah memang suka makan dodol. 10 gelas santan kental 2 kelapa 1 kaleng kental manis. Cair berdene - cairkorang fahamlayang tambahan tu nak menunjukkan betapa cairnya benda tuthis is for liquid manis medu - lebih manis.
600 gr gula pasir. Terima Kasih telah menonton video-video saya jangan lupa di subscribeLike dan Share yah Karna subscribe dari kalian yang membuat saya semangat terus untuk. Paling best sekali resepi ini hasilkan dodol dalam jumlah sedikit saja.
Cara membuat dodol garut enak dan lezat. Setelah direndam kacang hijau direbus dengan air secukupnya sampai matang lalu dihaluskan. Bila adunan tadi dah pekat dan tidak melekat pada kuali tu tandanya dah masak dah dodol kita.
Campurkan tepung ketan dengan irisan gula merah kemudian masukan santan cair dan beri sedikit garam. Setelah itu rebus campuran tadi hingga mengental lalu tuangkan kembali santan kental dan gula pasir. Gula merah yang telah diiris halus seberat 450 gram.
Kacang hijau dicuci dengan air sampai benar-benar bersih. Padamkan api dan masukkan dodol ke dalam bekas untuk disejukkan. Sedap sangat hanya gunakan kuali sahaja.
Santan kental sebanyak 500 ml. 5 buah kelapa tua ambil santan kentalnya Garam secukupnya. Cara Membuat Dodol Ketan.
Dan bila nak makan tak perlu pun nak panaskan semula supaya coklat tu cair. Tepung beras seberat 25 gram. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat dodol garut.
Sebelum membuat dodol agar Anda perlu menyiapkan bahan-bahan berikut. Senang je rupanya nak buat dodol homemade. Di panci campur semua bahan aduk rata sampai semua bahan tercampur coklat bubuk tidak bergerindil lagi.
Cara Membuat Choc Jar. Dia jadi karamel karamel gituuu. Cara Membuat Dodol Garut.
2 Sambil menunggu gula tadi mencair dan pekat bancuhkan tepung pulut beserta dengan santan kelapa. Sangat mudah dan cepat jer. 200 gram coklat bubuk.
Nah kalau di Palembang dodol agar ini termasuk kue yang sudah umum disajikan kala hari raya terutama lebaran tetapi juga kalau ada acara lainnya. Dah siap taburkan taik minyak di atas dodol kukus. 3 Setelah gula tadi pekat masukkan bancuhan tersebut dan kacau sehingga adunan dodol tadi menjadi semakin berat.
Trims buat mba Rose ya yang sudah share resep dodol agar ini. Cara-cara untuk membuat Dodol Kukus. Terdapat beberapa jenis dodol yang memang sudah terkenal di Indonesia antara lain.
Adunan ni dapat 20. Rendam kacang hijau selama 2 jam. Masak terus campuran adonan hingga kental sekali selama kurang lebih 3 ½ jam.
Kami nak kongsikan kepada anda Cara untuk membuat Dodol Pandan yang sangat mudah. 2 sdm santan cair. Cara-cara untuk membuatnya.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah dialas menggunakan daun pisang. Satukan semua bahan di atas dan kacaukannya dalam kuali sampai likat dan pecah minyak.
Jom Cuba Buat Dodol Cair Guna 4 Bahan Saje
Jom Cuba Buat Dodol Cair Guna 4 Bahan Saje
Cara Buat Dodol Tradisional Sedap Menggamit Kenangan Kampung Halaman Rasa Berlemak Confirm Licin Sekelip Mata Port Makan
No comments for "Cara Nak Buat Dodol Cair"
Post a Comment